Hjem Koncepter Tulip Professional by Danish Crown Smag og nørderi Fedt og bacon

Tulip Professional by Danish Crown

 

Fedt og bacon

Bacon kombineret med fedt? Mums eller mad-mareridt? Se nu lige hvad der sker, når baconen giver smag til olie eller smør.

Smagssammensætning:

Her er dilemmaet: Du er vild med bacon, du vil gerne have smagen af bacon med i din ret, men du tænker, at store stykker af bacon måske bliver lige vildt nok. Løsningen? Flyt alle de gode smagsstoffer fra baconen over i din ret – og gør det med fedt!

 

Bacon-parfume

Fedtstoffer er fantastiske smagsbærere. Det er derfor, vi kommer fløde i saucen, sauterer grøntsagerne i smør og jubler over de kødudskæringer, der er flot marmoreret med dyrets eget fedt. Og det er derfor, vi nemt kan flytte røgen, saltsmagen og umamien fra baconen over i et fedtstof, der herefter er smukt bacon-parfumeret, og således kan krydre en ret med en diffus baconsmag.

Prøv også bacon med:

  • Smør
  • Olivenolie
  • Rapsolie
  • Mayonnaise
  • Hollandaise
  • Fedt med fedtegrever
  • Fløde

Fred og flæsk

Hold dit ægteskab i topform – og vind en hel flæskeside bacon! Det var cirka princippet i dele af England i årene 1400 til 1800. Eneste kriterie var, at man i ét år og én dag efter indgåelsen af giftermålet kunne sværge på, at man ikke en eneste gang havde skændtes, aldrig havde fortrudt sit ægteskab og i øvrigt helt sikkert ville vælge den samme partner igen. Det har været en billig omgang for den glade giver..

Bacon på flaske

Tricket er at lade smør eller olie stå og knurre et stykke tid med en god gang bacon, lade det hele trække, og derefter si baconstykkerne fra (ja – du må godt spise dem. Kokkens belønning). Herefter er de gyldne dråber klar til at sætte smag på maden – blive penslet på kød eller grønt, eller måske emulgeret op i æg til en vild bacon-hollandaise eller denne superluftige og aromatiske lune baconmayonnaise på sifon. Brug disse bacon-velsignede cremer der, hvor du gerne vil have røg og umami, men ikke nødvendigvis chunks af bacon.

 

Lidt at knase på

Men selvfølgelig kan du også gå lidt grovere til værks og tilsætte baconen direkte til dine saucer og spreads. Rør små stykker eller ’smuld’ af stegt bacon i smør eller mayo, som herefter kan velsigne alt fra burgere over grillet grønt, røde bøffer og ristet fisk til bare et lækkert stykke smørrebrød.

 

..og fløde

Endelig er der jo det perfekte match med bacon og fløden. Dén i saucen, hvad enten det er klassikeren Stroganoff, cremen omkring mørbradbøfferne eller den sidste afrunding på et stykke bacon-barderet vildt. Det er lidt old school – men det holder jo!

Husk dog altid, når du krydser bacon med andre fedtstoffer, at holde syren in mente. Eddike eller citrus i creme eller sauce, et syrligt tilbehør. Eller KAN det godt blive lige med det tætte. Engang imellem.

Jo, fedt med ’fedt’ kan gå hen og blive helt poetisk..

Baconsmør

med pecorino, hvidløg og persille

Se opskrift

Prøv også:

Bacon, pasta og fløde. Behøver vi sige mere? I denne opskrift har vi suppleret med lidt porre, der giver farve og sødme, men svampe, jordskokker eller bladbeder kan også gøre tricket – bare førstnævnte treenighed er på plads.

Brunet smør og sprød, ristet bacon i gavmilde mængder går her i kompagniskab om at spille op imod den knasende og let bitre rå blomkål. Mandler og kapers tilføjer sødme og salt bitterhed.

Jordskokker, hønsefond og piskefløde bliver til en tæt og cremet suppe med den karakteristiske nøddesmag fra skokkerne. Og selvfølgelig skal der lige en gang baconknas på toppen for den ultimative smag.