Hjem Viden International Burgerdag 28. maj!

Burger-fest: Giv den fuld gas på International Burgerdag 28. maj!

Lige om lidt er det International Burgerdag, nemlig den 28. maj, og her kan du fejre et af verdens mest populære måltider - nemlig den gode burger, hvor godt kød og en kæmpe vifte af tilbehør, saucer og knas går op i en større enhed. Og der er masser af muligheder for variationer. Få inspiration til fem vidt forskellige burgere her! 

Ligesom mange andre folkeslag på jorden elsker vi burgere her i landet! Godt nok spiser vi ikke hele 50 milliarder burgers om året, som de gør i USA, men burgeren er det fjerde mest populære aftensmåltid herhjemme, ifølge en undersøgelse lavet af Madkulturen.

Populariteten kommer sikkert af, at en burger kan være så mange ting: en lille, håndholdt snack, et godt og gedigent måltid og så også den helt store luksustur med masser af delikate toppings!

Ét står imidlertid fast, og det er, at bøffen i midten er et helt centralt element - den skal bare være i orden! Derfor har vi udviklet en hel perlerække af burgerbøffer med hver deres kvaliteter, som du kan bruge i dine burgers. Med en færdig burgerbøf-løsning kan du nemlig koncentrere dig om alt det, der gør burgeren helt unik, som for eksempel den perfekte dressing, den sprøde bacon, god ost og et udvalg af grønt og sylt.

Her er to af de burgerbøffer, som vi rigtig gerne vil dele med dig.

Bøffen, vi er STOLT’e af

Af alle vores gode bøffer af oksekød fra dansk kvæg er vores STOLT Dry aged burger nok den, der kommer tættest på Rolls Royce-modellen. En bøf, der er utroligt mør og saftig, og som har en intens umamismag. Her udvælger vores slagtere manuelt det oksekød, som har en særligt god fedtmarmorering og struktur.

Kødet modnes herefter på kroge i rum med optimal luftfugtighed og cirkulation. Modningen gør, at kødet taber væske og dermed får en endnu mere intens kødsmag, ligesom fedtet fermenterer en anelse, og naturlige enzymer i kødet udvikler smagen. Endelig hakkes kødet, formes til bøffer og lynfryses. Nogle af vores STOLT burgere indeholder 5 procent røget oksekød, som giver bøffen en helt særlig let røget smag. Og herefter er det bare op til dig at give burgeren lige præcis det twist, der skal til, for at gøre den til din signaturburger.

Vi har sluppet nogle af Danmarks dygtige kokke løs på vores burgerbøffer - og i øvrigt samlet en masse inspiration, tricks og sjove historier i vores burgermagasin. Det kan du finde her, hvor du blandt andet kan se, hvordan kok Rune Møller Andersen fra Den Gyldne Okse i Viborg får konstrueret et mesterværk af en burger med en bøf fra STOLT Dry aged, ginsyltede rødløg, ost fra Arla Unika og et nystegt spejlæg.

Prøv også denne Dry aged Powerburger med coleslaw, hvor bøffen fra STOLT er i lækkert selskab med dybstegte løgringe og en sennepskrydret cremet kålsalat.

Pork Burger - sig ØF til din burger!

Hvem siger, at en burger partout SKAL være lavet på okse (selvom det jo smager helt genialt)? Ikke os! Vi er nemlig friske på at bryde traditionerne, og derfor har vi skabt en burgerbøf på hakket dansk gris, som vi har krydret fint med havsalt og lidt røgsmag. Den kan steges direkte fra frost, og så er der ellers åbent for fortolkninger i alle retninger! 

Vi synes, at gris går rigtig godt sammen med de klassiske grise-makkere, nemlig salvie og æble, så vi har komponeret denne Pork Burger med bacon, salviemayo, syltet æble og forårsløg. Her får du umami fra gris, sødt fra æble, røgsmag fra bøf og bacon og lidt bitterhed fra salvien. Smag for alle pengene!

Find opskriften her

Tre skønne burgere med et ’twist’!

De fleste kan vist blive enige om grundelementerne i en burger: godt kød, bolle, dressing og toppings. Men prøv at overraske dine gæster med en burger, der lige har fået et uventet twist med en utraditionel smag eller en særligt lækker kombination af ingredienser. Her får du tre bud på en burger, du ikke lige havde set komme.

Den overdådige - med bacon-mayo, osteflager og hybenpickles

Det er som om, at alle de klassiske elementer i en burger lige har fået et ekstra nøk opad her! Hakkebøffen får her selskab af Gammel Knas ost, der er bagt til knasende ’ostechips,’ baconen er blendet sammen med mayo til en fyldig baconcreme, og burgerens syrlige indslag er en raffineret hjemmelavet hybenpickles.

Find opskriften her

 

Den med franske toner - med Béarnaisecreme og brie

Ohlala! Her har de franske klassikere, Béarnaise og brie, fundet deres vej ind i en lækker burger med Rustik burgerbøffen i centrum - en bøf, der både synes og smager hjemmelavet. Burgeren kan serveres sammen med en god skål superfranske pommes frites til - måske med den sidste Béarnaise on the side. Oui, merci!

Find opskriften her

 

Den med ekstra umami - burger med Karl Johan mayo og stegte østershatte

Som om der ikke var masser af umami i bøffen, så topper vi lige op her med stegt bacon og masser af svampe - både i mayoen, som røres på en Karl Johan olie, og så med syltede, smørstegte østershatte ovenpå. Svampe indeholder nemlig masser af umami, og det kan mærkes i denne burger, der også får et sur-sødt touch af hjemmelavet ketchup og pickles.

Find opskriften her

 

Vidste du…

at nogle kilder mener, at det var danskeren Louis Lassen, der i sin tid opfandt burgeren som fast food? Louis, der egentlig hed Ludvig og som var udvandret fra Sønderjylland til USA i slutningen af 1800-tallet, droppede sin karriere som grovsmed og bankede en lille foodtruck op, hvor han serverede mad til forbipasserende. Her bad en travl kunde engang Louis om at smække noget lynhurtigt sammen - og det blev til noget hakket, krydret kød mellem to stykker brød - hamburgeren var født! Lige meget om historien er sand eller ej, så har burgeren heldigvis udviklet sig til noget lidt mere spændende siden da!