Hjem Viden Ansvarlig sojaproduktion skal beskytte regnskoven
Ansvarlig Sojaproduktion Artikel Banner 1432X358
Viden

Ansvarlig sojaproduktion skal beskytte regnskoven

Soja er en vigtig bestanddel i det foder, som danske grise vokser op på. Men dele af verdens soja bliver ikke produceret på en tilstrækkeligt ansvarlig måde, og det går ud over Sydamerikas regnskove. Nu er der lagt en plan, der sikrer, at al sojafoderet hos Danish Crowns ejere er produceret ansvarligt i 2025. Den fokuserer på beskyttelse af regnskoven – og på at finde nye alternativer til sojaproteinet.

Når du køber produkter fra Danish Crown Professional, som er baseret på gris fra Danish Crown, er du med til at tage et skridt i retningen af en mere ansvarlig sojaproduktion i verden. Danish Crown tilsluttede sig nemlig i 2019 Dansk Alliance for Ansvarlig Soja, og i april i år præsenterede fødevarevirksomheden sin handlingsplan for fremtiden.

 

100 procent ansvarlig soja i 2025

Senest i 2025 skal de grise, der leveres til Danish Crown, være vokset op på foder med 100 procent ansvarligt produceret soja. Det vil imidlertid tage nogle år, inden man kan få leveret garanteret bæredygtig soja, som er fuldt ud sporbar og som beviseligt ikke er produceret ved at fælde regnskov.

Derfor vil Danish Crown i mellemtiden benytte sig af de såkaldte RTRS-sojakreditter, der anbefales af Verdensnaturfonden, og som støtter bæredygtig sojaproduktion.

 

Alternativer i bælgplanter og græs

Samtidig deltager Danish Crown i arbejdet for at finde alternativer til soja, der kan matche afgrødens høje proteinindhold. Det kan for eksempel være i form af andre bælgplanter, eller ved at støtte udvikling af græsprotein, der kan dyrkes på vores egne breddegrader.

Soja udgør cirka 10-15 procent af det foder, der bruges i griseproduktionen. Størstedelen af sojaen produceres i Sydamerika, nemlig Brasilien, Argentina og Paraguay. Danmark importerer hvert år 900.000 tons soja til grisefoder. Det svarer til en kvart procent af verdensproduktionen.

 

Samarbejde på tværs af brancher

Ved at være med i Dansk Alliance for Ansvarlig Soja er Danish Crown med i arbejdet for at bevæge det samlede sojamarked i en mere ansvarlig retning.

Læs mere her: https://www.dieh.dk/projekter/dansk-alliance-for-ansvarlig-soja/