Hjem Viden Skal jeres kantine indstilles til årets Kantinepris?

Skal jeres kantine indstilles til årets Kantinepris?

Så er det igen tid til at finde landets bedste kantine. Som noget nyt skal kantinen mindst have det statslige Sølvmærke i økologi for at blive indstillet. Og så kommer de tre kantiner, der nomineres til prisen, på en særlig gastronomisk prøve.

 

Det er mange hundredetusinde måltider, der hvert år bliver sat på bordet i landets kantiner – til glæde for sultne og madglade gæster. Og det kræver både omtanke og kreativitet at få gode råvarer, smag og bæredygtighed til at gå op i en større enhed.

 

Fokus på økologi, råvarer og spiseoplevelse

Det vil Landbrug & Fødevarer gerne belønne, og derfor kan man nu indstille landets kantiner til den eftertragtede kantinepris. I år sættes der særligt fokus på økologien, og derfor skal alle indstillede kantiner mindst være i besiddelse af Sølvmærket i økologi, hvilket betyder, at mindst 60-90 procent af råvarerne i køkkenet skal være økologiske.

 

Herefter bedømmes kantinerne efter kriterierne ’Råvarer/leverandører,’ ’Spiseoplevelsen’ og ’Køkkenet,’ hvor der blandt andet lægges vægt på arbejdet med madspild, klimaaftryk og sæson. Her får dommerne indblik i de enkelte kantiner ved at aflægge en række uanmeldte spisebesøg hos de aspirerende kantiner.

 

Sensorikken vurderes i stor ’kokkekamp’

Den store ilddåb finder imidlertid sted, når de tre potentielle vinderkantiner skal dyste mod nogle af landets topkokke under den store kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem, der afholdes på Bornholm den 24. juni. Her skal der dystes på smag og sensorik, og udfaldet kommer til at spille en rolle i den endelige bedømmelse.

 

Der er åbent for indstillinger til Kantineprisen frem til den 20. april 2023. Herefter udvælges de nominerede kantiner, og Kantineprisens jury aflægger uanmeldt besøg i begyndelsen af juni.

Afsløringen og fejringen af vinderen af Kantineprisen 2023 vil foregå på Fødevaredagen den 19. september 2023 på Hindsgavl slot.

Læs mere og indstil jeres kantine her.