Hjem Viden Pølsevognskulturen på UNESCOs liste

Opråb til danskerne: Pølsevognskulturen på UNESCO’s liste

Danish Crown Foods, der står bag brands som Steff Houlberg, GØL og Tulip, vil nu forsøge at få den danske mad- og kulturinstitution pølsevognen på UNESCO’s repræsentative liste over verdens immaterielle kulturarv.

Da den danske pølsevogn fyldte 100 år den 18. januar, blev det en ren folkefest, hvor danskerne strømmede til pølsevogne fra nær og fjern, og mediernes interesse var enorm – danskerne fik for alvor vist deres kærlighed til pølsevognen.

Men den danske pølsevognskultur er truet. Engang var der mere end 700 pølsevogne i Danmark – nu er der kun omkring 100. Og kulturen skal bevares, lyder det fra Danish Crown Foods, der mener, at pølsevognskulturen fortjener at blive sikret som en levende dansk tradition. Derfor bliver der i skrivende stund udformet en ansøgning til intet mindre end UNESCO’s repræsentative liste over verdens immaterielle kulturarv.

- Vi og de danske pølsemænd m/k blev helt blæst bagover af den store kærlighed, der strømmede de danske pølsevogne i møde til den store 100 års fødselsdag i januar, og nu rækker vi så ud til danskerne for at bede om hjælp til at bevare et stykke dansk kulturhistorie – og bakke op om vores mission om at få den danske pølsevogn på UNESCO’s liste. Vi synes, at pølsevognskulturen bør bevares for evigt, siger kommunikationsansvarlig Michael Ravn fra Danish Crown Foods.

 

 

Projektet lyder måske som en halv joke, men ansøgningen er såmænd seriøs nok – om end med et smil på læben, som det sig hør og bør, når snakken går på den danske pølsevogn. Og ifølge Bettina Buhl, der er madhistoriker og museumsinspektør i MADENS HUS på Det Grønne Museum, er den danske pølsevognskultur så vigtig en del af den danske madhistorie, at det fortjener et skud at søge om optagelse på UNESCO’s repræsentative liste over verdens immaterielle kulturarv.

- Pølsevognen repræsenterer en vigtig del af vores madhistorie, for med pølsevognen blev det muligt for de fleste danskere at spise ude for rimelige penge. Ingredienserne pølse, brød, sennep og løg har desuden lange rødder i vores madkultur. I gamle dage konserverede man kødet ved at koge det og ”stoppe” det i tarm, brød spiste man til alle måltider, sennep dyrkede man i de fleste bondehaver og løg tilførte smag til såvel kolde som varme serveringer. Pølsevognen har opnået en særlig status som et stykke dansk kulturhistorie, og den er blevet symbolet på en madkultur, som kan rumme alle folkelag. Selvfølgelig skal det forsøges at få den danske pølsevognskultur på UNESCO’s repræsentative liste, siger Bettina Buhl, der ud over sit virke som madhistoriker og museumsinspektør står bag talrige artikler og en lang række bøger som fx “Historien om danskernes mad i 15.000 år”.


Man kan støtte ansøgningen ved at afgive sin underskrift på www.poelsevognenforevigt.dk