Hjem Viden Sådan har corona-tiden vendt op og ned på take-away markedet

Analyse: Sådan har corona-tiden vendt op og ned på take-away markedet

Nye niveauer for kvalitet og pris, burger-boom, smagen af Asien og de første ’Ghost Kitchens’. Det er nogle af de ændringer, som det eksploderende take-away marked har medført i det seneste år, hvor corona-nedlukningerne satte scenen for restaurationsbranchen. Og mange af tendenserne kommer til at hænge ved, nu hvor spisestederne åbner igen. Director, Marketing i Danish Crown Professional Jesper Jæger deler her sin indsigt i, hvad 2020 gjorde for take-away markedet.

Muligheden for at nyde den gode mad fra restauranter og caféer derhjemme er ikke noget nyt fænomen. Men i løbet af det seneste års corona-nedlukning er markedet for take-away eksploderet. Det har betydet ændringer i både udbud og prisniveauer, men udviklingen har også givet branchen visse udfordringer.

 

Jesper, hvor stor en effekt har coronatiden haft på take-away markedet?

Take-away er eksploderet, og den tendens kommer til at hænge ved. Vi har været ude og tale med en masse af vores kunder, og vores analyse viser, at omsætningen fra take-away hos restauranter og caféer næsten er fordoblet i perioden. Det vil selvfølgelig falde lidt ned igen, når der nu er åbnet for almindelig betjening på spisestederne, men omsætningen på take-away vil stadig være væsentlig højere end før corona.

Her udgjorde take-away 16 procent af de adspurgte restauranter og caféers omsætning. Det steg til 28 procent i perioden september-november 2020, hvor branchen stadig holdt åben. I dag vurderer ReCa-segmentet, at take-away fremover vil stå for 22 procent af omsætningen.

 

Hvad er det, gæsterne har efterspurgt?

Vi har virkelig oplevet en vildt spændende udvikling i udbuddet af mad og koncepter. Selvfølgelig har klassikerne som burgere og pizza været populære som aldrig før. Men vi har også set nogle mere moderne koncepter for take-away, hvor både madoplevelsen og prisen er på et noget højere niveau.

Rigtig mange har leveret hele menuer ud af huset, klar til at spise eller med en let grad af hjemmetilberedning, og det har både været den gode weekendmad, men også til særlige lejligheder som nytår og Valentines Dag. Og så har hverdagskoncepter som en ’Dagens Ret’ også gjort det rigtig godt, og her har vi set en villighed til at betale noget mere end før, ofte over 100 kroner for en kuvert.

Kunderne har forstået, at de godt kan tage en god kokkeoplevelse med hjem – og vi mener, at der er kommet et helt nyt niveau ind i take-away genren, altså i den højere ende, både hvad angår pris og ambition – som kunderne er villige til at betale for. Men burgere og pizzaer er altså stadig et kæmpe hit - og det vil de blive ved med at være!

 

Hvordan kan du hjælpe dine kunder med at levere på dette voksende marked?

Vi vil gerne hjælpe vores kunder med at få det bedste ud af de nye forretningsmuligheder, så vi kommer løbende på banen med produkter og idéer, som matcher de trends, vi ser på markedet. For eksempel er det asiatiske køkken hot på take-away markedet, og netop i de asiatiske køkkener spiller gris en stor rolle. Så der vil vi gerne inspirere til at give grisen et asiatisk twist.

Bæredygtighed spiller også en stor rolle hos mange forbrugere, også når det gælder take-away, og her kan vi inspirere til at bruge en masse grønt i maden – foruden at vi har sat høje klimaambitioner for grisene fra Danish Crown. Og vi har flere andre spændende tiltag og produkter på vej.

 

Har overgangen til take-away bare været nem for alle restauratører?

Nej! Efter det første chok, da branchen lukkede helt ned, gik der ikke længe, før mange restauratører fik stablet nogle spændende alternativer på benene. Men det er jo de færreste køkkener, der er indrettet til take-away, og til at få mange kuverter ud af huset på samme tid. På det internationale plan – i USA og flere større europæiske byer – ser vi flere og flere ’Ghost Kitchens’ opstå – altså større centrale køkkener, der producerer til take-away fra flere filialer, hvis der for eksempel er tale om en kæde af flere udbydere. Det forventer vi også kommer til Danmark.

Folk har generelt været virkelig dygtige til at omstille sig og tænke kreativt. Men det er klart, at restauranterne glæder sig til at åbne igen, ikke mindst til at kunne sælge drikkevarer igen, for det er en stor bidragsyder til omsætningen.

 

Ser du take-away tendensen som noget, der også vokser hos andre service-udbydere?

Ja, helt klart. Vi forventer for eksempel, at kantinerne på arbejdspladserne kommer til at gøre mere i take-away til medarbejderne. Noget af det har afsæt i kampen mod madspild, hvor medarbejderne får mulighed for at ’tømme buffet’en’, og købe den tiloversblevne mad med hjem – alternativt at kantinen pakker maden for medarbejderne. Andre vil decideret tilberede ekstra mad til take-away, eller producere til frys, så medarbejderne kan købe et eller flere nemme måltider med hjem.

 

Jesper Jæger

Director, Marketing i Danish Crown Professional