Hjem Viden Vinderne af Young Chef 2023

Unge talenter vinder Young Chef 2023

Der var kamp til sidste sauce-dråbe, da kokke- og tjenerelever gik i køkkenet for at konkurrere om titlen som Young Chef 2023. Blandt andet blev der tilberedt Carré af krogmodnet gris med kålterrine, fyldte jordskokker og en intens sauce. Du kan gå de unge talenter i bedene, og få den detaljerede opskrift her til din egen ’hjemmerestaurant.’

Lykken og lettelsen var massiv, da to dygtige kokkeelever og en tjenerelev fra College 360 Silkeborg gjorde rent præmiebord ved kokkekonkurrencen Young Chef 2023 tirsdag den 7. november. Der var hele to hovedpriser i spil til konkurrencen, hvor unge talenter fra fire af landets erhvervsskoler inden for hotel og restauration kastede sig ud i kampen om at vinde dels en samlet titel som årets vinder og en særpris for den bedste hovedret, som skulle bygge på Dyrbar-udskæringen Carré af krogmodnet gris. Konkurrencen blev afviklet i Danish Crowns nybyggede hovedkvarter i Randers, hvor det nye domicil omfatter et flot og veludstyret showkøkken.

Perfekt stegt Carré med kål, svampe og sauce med sennepskorn

Casper Zielinski, gastronomisk rådgiver på Dyrbar var overdommer i Carré-bedømmelsen og havde flotte ord til de to kokkeelever, Anders Karlsen, Frisholt Gæstebolig og Frederik Andersen, Mad hos Mads, der stod bag den helstegte Carré, som blev serveret med blandt andet fyldte, friterede jordskokker, terrine af savoykål og en intens sauce på fond af griseben, æblemost og syltede sennepskorn. Stegen blev flot trancheret og serveret af tjenerelev hos Fru Larsen, Oskar Mathiassen. Find den detaljerede opskrift her.

 

”Jeg bedømte retten som helt i top på grund af helheden i smagssammensætningerne og specifikt på, at kødet var utroligt flot tilberedt med et perfekt rosa og saftigt indre, hvilket er helt i tråd med tilberedningen af krogmodnet gris. Det var også et flot tilbehør, hvor særligt terrinen af kål, spillede flot, men det hele smagte simpelthen godt,” siger Casper Zielinski.

 

”Det var en fed udfordring at angribe sådan en stort flot stykke kød, og der er meget på spil, når man vælger at helstege sådan en udskæring af krogmodnet kød” fortæller de to kokketalenter Anders og Frederik. ”Men vi var helt sikre fra begyndelsen på, at stegen skulle steges på benene for den gode smags skyld,” siger de sammen med Oskar. De tre talenter vil slet ikke afvise, at de stiller op til konkurrencer en anden gang.

 

Vermouth, Gotlandslinser og Carré

Young Chef 2023 går ud på, at de unge kokke skal sammensætte en velsmagende og spændende menu, baseret på en række udvalgte råvarer, og denne menu skal så præsenteres og serveres så professionelt som muligt af de unge tjenertalenter, der også står for borddækning, blomster, vinservering og meget andet.

De foruddefinerede råvarer leveres for en stor del af konkurrencens sponsorer, og omfatter blandt andet vermouth, lokale Gotlandslinser, Double Fraiche og udsøgte oste fra Arla Unika, øl og vine. Hovedrollen i hovedretten blev spillet af den spektakulære udskæring Carré fra Dyrbar – en krogmodnet kam uden svær, og med fritskrabede ben, der giver mange muligheder for en visuelt imponerende servering.

Fokus på madspild

Konkurrencen imiterer det, som man nok ville beskrive som en perfekt restaurant- eller selskabsoplevelse, hvor alt fra den indledende cocktail over tjenerens præsentation af maden til saucens perfektion bedømmes. Men også ’bag scenen’ spilles der efter nogle af de principper, som vægtes højt på nutidens restauranter. For at sætte fokus på madspild er der nemlig ikke opstillet skraldespande i køkkenerne – derimod opsamles eventuelt affald i condibøtter til vurdering af madspildet.

Branchen står bag

Det er Tech College i Aalborg, KOLD College i Odense, College 360 i Silkeborg og Hotel- og Restaurantskolen i København, der hver sender to kokkeelever og en tjenerelev afsted til den daglange konkurrence. Tech College løb med andenpladsen, en restaurantoplevelse til 10.000 kroner, og KOLD College kom ind som nummer tre og fik lækre smagsoplevelser med hjem.

Bag konkurrencen står Team Gastronomi Danmark, der er et netværk af operatører, som arrangerer fødevare- og gastronomiske konkurrencer, erhvervsskoler, branchens leverandører, samt de uddannelsesbærerende organisationer, HORESTA og 3F. Konkurrencen begynder kl 11.30 hos Danish Crown i Randers og slutter kl 16. Man er velkommen til at komme og heppe på deltagerne - det er gratis og kræver ikke tilmelding.