Hjem Viden Klima og bæredygtighed på menuen – også i kantinen

Viden

Klima og bæredygtighed på menuen – også i kantinen

Flere og flere vil gerne tage hensyn til bæredygtighed og klima i deres måde at spise på, og de tager deres præferencer med på jobbet. Det gælder også mange virksomheder og kantiner, der er med på den dagsorden, for eksempel når der tales madspild.

Dansen om buffeten har været noget af en nationalsport for danskerne de sidste mange år. Og i sin grundtanke er buffeten da også genial: maden præsenterer sig flot, og hver enkelt gæst kan få lige præcis det, der matcher smagsløg og lyster den dag.

Men lige så lækker og indbydende, buffeten er, lige så meget inviterer den til at fylde godt op på tallerkenen. Faktisk viser en undersøgelse fra Københavns Universitet, at gæster ved en klassisk buffet ofte overspiser ved buffeten - hele 25-30 procent mere, end de ellers ville have spist. Og det er hverken godt for kantinens budget – eller gæsternes taljemål..

 

Få skovlen under madspildet

Også her er det en god idé at kigge i retning af de mindre tapasserveringer, der hver svarer til en tredjedel eller fjerdedel af en normal portion. De små portioner kan nemlig være med til at nedbringe madspild, fordi gæsterne ikke overfylder tallerkenerne.

Nogle kantiner vælger også at afregne maden på vægt i stedet for på faste priser på buffet eller serveringer. Det gjorde de hos Siemens i Brande, fortæller køkkenchef Julian Sheridan. Og det reducerede madspildet med op til 75 procent!

Madens oprindelse vil også komme mere og mere i fokus. Både af hensyn til klima og fødevaresikkerhed har mange præferencer for danskproduceret mad. Det kan du blandt andet markere med små skilte eller mærker.