Hjem Viden Kødet som krydderi
Flæskesteg Dobbeltsvær Tilberedt Banner1432x358
Viden

Kødet som krydderi

Fordi der stadig er plads til kødet på tallerkenen

Halvdelen af danskerne vil gerne skære ned på deres kødforbrug. Det kan man gøre på mange måder. Nogle vælger at have kødfrie dage i løbet af ugen. Andre vælger at skippe anden portion. Og indrømmet: vi elsker, når kødet har hovedrollen på tallerkenen. For kød har mange kvaliteter – både smags- og ernæringsmæssigt. Derfor vil vi selvfølgelig gerne dele vores bedste tip til, hvordan du imødekommer dine gæsters ønske om at spise mindre kød – uden at gå på kompromis med det kødet gør bedst: leverer på den gode smag. For at spise mindre kød er ikke nødvendigvis lig med ikke at spise kød – kødet er nemlig et fremragende krydderi.

 

Danskernes primære årsager til at ville reducere kødforbrug

  • Af hensyn til klimaet
  • Af helbredsmæssige årsager
  • Smagspræferencer

Yougov, 2017

 

 

 

Det handler om umami

Selvom kødet ikke spiller hovedrollen på tallerkenen, kan det stadig give noget særligt til retter. Det er der en helt bestemt årsag til: Umami. Den femte grundsmag, der fremhæver de øvrige grundsmage og som kan give retter krop, fylde og dybde. Selv uden at dominere på tallerkenen kan kødet løfte spiseoplevelsen på tallerkenen.

 

Find opskriften Skordalia med chorizo her

 

 

 

 

Tips til serveringer med kød som krydderi

 

I bund og grund kan en masse retter laves, så kødet bruges som en smagsgiver eller som et tilvalg på buffeten – nogle muligheder er eksempelvis:
 

  1. Grøn salat toppet med stykker af lufttørret skinke – f.eks. Knochen Schinken

  2. Topping bagt ind i brød – f.eks. et flute bagt med blåbær, abrikos og bacontern. Det kan f.eks. være en rest af bacon, der er til overs. Så mindsker du samtidig køkkenets madspild. En tendens der også betyder mere og mere for dine gæster – som du kan blive klogere på i artikelen Endnu mindre madspild 

  3. Suppe toppet med topping – f.eks. gazpacho med stegte skinketern 

  4. Dressing lavet på olie fra chorizo stegt på en pande. Går fantastisk til salatdressinger. 

  5. Håndmadder med tomat og basilikum toppet med crumble af flæskesvær

 

Se opskrift med Kartoffelmad med ramsløgsmayonnaise og bacon