Hjem Koncepter Tulip Professional by Danish Crown Smag og nørderi Karamel og bacon

Tulip Professional by Danish Crown

 

Karamel og bacon

Der er vilde overraskelser i luften, når den røgede baconsmag forenes med den søde og let bitre karamel.

Smagssammensætning:

Egentlig er der lidt ung Elvis over den vovede kombination af bacon og karamel: den er overrumplende, sexet, måske en lille smule vulgær – og ærkeamerikansk! For det er ikke mindst i det amerikanske køkken, at vi finder nogle af de mest mundvandsdrivende kombinationer af den sprøde, røgede bacon og så den lækre runde smag af karamel, både når karamellen kommer i en cremet og lidt ’sticky’ udgave, eller med masser af knas og konsistens.

 

Kærlighed og kontraster

Kombinationen af karamel og bacon er et intenst match, made in Heaven, fordi der både er gang i kontraster og ligheder. Kontrasterne opstår, når det ekstremt søde i karamellen og det markant salte fra baconen mødes i en ret. Til gengæld forenes de to smage i det univers, der opstår, når sukker reagerer med varme. Det sker, når almindeligt sukker varmes op og bliver til karamel, men også når det naturlige sukkerstof i baconen bruner i den såkaldte Maillard-reaktion. Sødme, fylde, lidt bitterhed – og det lidt seje, klistrede bid, som karamellen kan give. Bare lækkert.

Prøv også bacon med:

  • Brun farin
  • Hoisin sauce
  • Mørk sirup
  • Indkogt balsamico
  • Saltkaramel
  • Chokolade
  • Dadler
  • Svesker
  • Dulce de leche (indkogt kondenseret mælk)

Bacon explosion – den hårde måde

Alle ressourcer talte, da den amerikanske regering under anden verdenskrig bad landets borgere om at gemme og donere det fedt, der blev tilovers efter en gang bacon-stegning. Fedtet kunne nemlig raffineres til glycerin, som derefter kunne indgå som komponent i produktionen af sprængstoffer.

Bacon i dessertkøkkenet – og karamel i det salte

Smagsmagien opstår der, hvor det salte og søde køkken mødes. Det er for eksempel når søde sager som karamelbrud eller svampede kager, der glinser af karamelliseret sukker, krydres med den salte, røgede bacon. Eller når en tilberedt frugt agerer mellemled mellem karamellen og baconen som i denne helt vilde bacon æble sundae med karamelsauce, hvor både æbler og bacon indkapsles i forskellige teksturer af karamel.

Omvendt kan karamellen også spille ind i det salte køkken, når bacon bygger bro - ikke mindst når der er ost på bordet, og bacon og karamel sammen bliver til en lækker ledsager til den cremede ost.

 

Drømmen om bacon

Ligesom Elvis’ hofter kunne få de fleste til at spærre øjnene op i overraskelse, så er kombinationen af bacon og karamel den sikre vej til at skabe en wow-effekt i dit køkken! Og hvis du vil have Elvis til at synge på dansk, så forsøg dig med denne ærkeklassiske drømmekage – som lige har fået en solid dosis bacon. Oh yearrr..

Pecan pie

med karamelliseret bacon

Se opskrift

Prøv også:

Karamelpopcorn med bacon. Her taler vi seriøse snacks, hvor fluffy popcorn glaseres med masser af karamel og drysses med et generøst skud knust bacon. Perfekt til en velsmurt actionfilm eller en kamp af de helt afgørende.

Pecan pie med karamelliseret bacon. Vi har bacon-krydret den amerikanske højtidsklassiker, der er bristende fuld af pecannødder og karamel af sirup og rørsukker. Klistret godhed, når det er allerbedst, og med skønne toner af røg og salt. Ingen er sultne efter en slice af denne magiske kage.

Tapasmarmelade med æble og bacon. Sådan har du formodentlig aldrig fået din marmelade før! Vi har lånt smagsuniverset fra den klassiske danske ret, æbleflæsk, men tilsat brun farin for karamelnoterne, og frisket det hele op med chili og æbleeddike for syrebalancen. Server til hvid- og blåskimmeloste, og gerne som en del af et tapasbræt.